Wanneer je met paarden gaat werken onder het zadel begint het creƫren van vertrouwen bij een paard al vanaf dat je het eerste contact maakt met het paard. Dit kan zijn wanneer je bijvoorbeeld de stal binnen komt, wanneer je je paard van de wei gaat halen. Daarna komt het borstelen, opzadelen etc.
Wat ook heel belangrijk is is het goed opstappen op je paard. Opstappen kan belastend zijn voor de rug van je paard, maar bij verkeerd opstappen kunnen er ook gedragsproblemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je paard niet meer wilt blijven stil staan bij het opstappen. Sommige paarden rennen meteen weg op het moment dat je je voet in de stijgbeugel zet. Zo zijn er nog gedragsproblemen die op het moment dat ze ontstaan soms nog moeilijk te corrigeren zijn.
Het opstappen doe je het beste in de piste, wanneer er iets gebeurd en je zou vallen, val je in het zand. Als je opstapt in de gang van de stal, of bijvoorbeeld een harde ondergrond, kan het paard uitglijden of wanneer je valt val je hard...
Opstappen gebeurd meestal via de linkerkant van het paard, maar als je het je paard aan leert, kan je dit ook afwisselend links of rechts doen. Persoonlijk stap ik op zoals het wordt aangeleerd, via de linkerkant. Je kan opstappen met of zonder krukje, dit is ook persoonlijk of je dit wilt of niet. Voor de rug van het paard is het zeker beter om wel een krukje te gebruiken! Stap je eens op zonder, is dit ook niet erg.
Neem de teugels in je linkerhand en je kunt evt tegelijkertijd de voorkant van je zadel ook vast nemen met je linkerhand of een pluk manen of een beetje steun zoeken bij de schoft. Ga met je gezicht naar de achterkant van het paard staan en pak met je rechterhand de achterkant van je zadel vast. Zet daarna je linkervoet in de linkerstijgbeugel, op die manier dat je teen naar de achterkant van het paard wijst en niet in de buik van het paard. Zet je rechtervoet af op de grond en ga door middel van een draaiende beweging met je rechterbeen over het paard. Zo draait je linkervoet rond, en raakt niet de buik van het paard. Belangrijk is ook dat je zacht gaat zitten in het zadel! Als je in het zadel zit, voorzichtig je rechtervoet ook in de stijgbeugel zetten.
Daarna kan je eventueel je paard belonen met een snoepje of een stukje wortel, belonen voor het blijven stilstaan. Na een aantal keer weet je paard dat er een beloning komt, je paard gaat blijven stil staan, totdat de beloning is gegeven.